Avaluació competencial, ¿què vol dir?


Vol dir que ara avaluem d’adquisició d’habilitats i destreses, per tal d’assegurar-nos que els alumnes no només coneixen moltes coses, sino que son competents utilitzant-les.

L’avaluació competencial, així, forma part d’un currículum més exigent, ja que el fet de que coneguen molts continguts no és suficient. És necessari que també sàpiguen quan els han d’utilitzar i com cal que ho facen.

Una altra novetat important és que fins i tot va més enllà del context educatiu, perquè es busca que les competències siguen transferibles: això vol dir que quan adquireixen una competència no només la posen en pràctica en contextos educatius, sino que també ho facen en contextos reals de la seua vida quotidiana.

D’ahí ve la necessitat de vincular totes les competències al seu context més proper (el barri, els seus interessos) per tal d’aconseguir esta transferibilitat de les competències.

Avaluació formativa


L’avaluació té un caràcter formatiu quan no només s’avalua al final del procés, sino també al principi (avaluació diagnòstica) i durant el procés (processual i contínua).

Ja sabem que amb la nova normativa no s’entreguen qualificacions al final del trimestre ni durant el procés, només al final de curs.

Això no vol dir que no tingueu informació del progrés dels vostres fills i filles. La informació que us arribarà serà descriptiva, no us arribaran qualificacions. Us anirem informant eventualment, mitjançant les reunions individuals i també amb la carpeta d’aprenentatge, del progrés dels alumnes respecte a les competències de les diferents àrees.

Evidentment, si detectem alguna dificultat en l’adquisició d’alguna competència, us ho farem saber per a que sapigueu el pla de ruta que seguirem a l’escola i el que podeu fer des de casa.

Els alumnes participaran de la seua pròpia avaluació, fent autoavaluacions (s’avaluaran ells mateixos) i coavaluacions (d’uns als altres). Sempre ho hauran de fer de manera constructiva i profitosa.

Este punt també ens el marca la normativa, a més de tindre els seus fonaments en la neurociència, que ens diu que els alumnes han de participar de tots els aspectes de l’ensenyament-aprenentatge: des de generar continguts, fins a prendre decisions o participar en la seua pròpia avaluació.

Este compromís personal que adquiriran afavorirà la motivació per aprendre i també el sentit de la responsabilitat i el pensament crític, característiques tan necessàries en la societat d’avui dia.

Per una banda utilitzarem SABERS BÀSICS que ens marca el currículum en cadascuna de les àrees, que encara que estan redactats d’una altra manera podem dir que son similars als continguts que han de saber.

Estos sabers bàsics, però, NO S’AVALUARAN, encara que s’han de treballar per a adquirir competències.

Per altra banda, les COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES de cada àrea son les que ens garanteixen que els alumnes saben i poden aplicar els sabers bàsics en qualsevol context.

Estes competències SÍ QUE S’AVALUARAN al final de curs, i serà del que us anirem informant durant el procés.

Així doncs, quines són eixes competències que s’avaluaran?


Ací teniu les competències de totes les àrees de 6é, per tal que les pugueu conèixer. Voreu que estan explicades per tal que els alumnes, que també les han llegides, puguen saber què estan treballant en tot moment.

És necessari que les llegiu perquè son el que anem a valorar al final de curs i sobre el que us informarem eventualment durant el procés.

Competències de matemàtiques

Competències de llengua

Competències de coneixement del medi

Competències de música i dansa

Educació Física

Educació plàstica i visual