Grups cooperatius


Diverses competències ens parlen de la necessitat de treballar en grup, arribant a acords i prenent decisions que ens permeten avançar de manera eficient.

D’esta manera, posarem en pràctica els grups cooperatius amb les següents característiques:

  • Quan finalitza una situació d’aprenentatge, canviarem de grup cooperatiu
  • Cada membre del grup tindrà un rol o una funció que ajudarà a facilitar la feina al grup
  • Per a treballar s’utilitzaran unes pautes cooperatives anomenades “estructures cooperatives”, que ens asseguren la participació de tots els membres del grup en qualsevol activitat. Estes tenen noms que segur els heu escoltat als alumnes (“foli giratori”, “1-2-4”,…)
  • Apart dels rols cooperatius, cada membre adquireix un compromís personal amb la resta del grup que sorgeix de la pròpia reflexió i que s’escriu en el document de grup, per tal d’observar si s’està cumplint durant el procés.

ABP


L’ABP (aprenentatge basat en projectes) és una metodologia que ens interessa molt perquè està molt aliniada amb algunes qüestions que venen de la neurociència:

  • Partim dels coneixements previs: sempre que comencem una situació d’aprenentatge, explorem què sabem i quines idees inicials tenim. La connexió entre estes idees prèvies i els nous coneixements és essencial per a l’aprenentatge.
  • Aprenem fent: els alumnes construeixen el seu propi aprenentatge a partir del que necessiten. Sempre que hi ha una necessitat hi ha més aprenentatge en allò que es busca.
  • Però a més, aprenem pensant sobre el que fem: només hi ha aprenentatge valuós si pensem sobre el que fem. Les persones que tenen èxit son aquelles que saben autoregular-se, tenen estratègies per a aprendre dels errors i li busquen significat al que estan aprenent
  • L’aprenentatge no es queda en un caixò sino que s’utilitza de manera activa per a fer una situació d’aprenentatge en l’entorn de l’escola o la comunitat, relacionada amb els ODS.

ABPensament


L’aprenentatge basat en el pensament es centra en els hàbits de la ment. Aquests son competències transversals o com apareix en alguns llocs, “habilidades blandas”, que no apareixen explícitament en el currículum però son inherents al treball competencial:

Estacions d’aprenentatge


Treballar per estacions d’aprenentatge significa agafar els sabers bàsics que es necessiten per a treballar en una situació d’aprenentatge i distribuir diferents tipus d’activitats en una mateixa franja de temps.

Així, els alumnes treballen de manera individual o en xicotets grups, i amb ajuda de la codocència, podem atendre’ls i observar-los més fàcilment, ajudant-los així a adquirir les destreses i coneixements necessaris.

En el nostre cas, a més, ho farem de manera internivell, és a dir, els xicotets grups de 6 alumnes (més o menys), estaran formats per alumnes de les dos classes de 6é. Cada grup d’alumnes farà dos propostes cada setmana. Una setmana seran de matemàtiques i l’altra de llengües.


Este treball té els següents beneficis per als alumnes:

  • Afavorim la capacitat d’autoregulació dels alumnes, i la capacitat de dialogar des de la calma, ja que sovint han d’arribar a acords encara que tinguen opinions diferents.
  • Desenvolupem la capacitat d’entendre com es senten els altres, és a dir, les bases del que serà l’empatia, un dels aspectes més complexos de l’èsser humà.
  • Desenvolupem també la iniciativa personal i l’adquisició de lideratge i responsabilitat vers el treball.